dzisiaj jest: 28 marca 2024 r.   ::    imieniny: Aniela, Sykstus, Joanna

ikona facebookikona youtubeikona tłumacz języka migowegoikona login

Zawilec Gajowy, Kokorycz
Dwór I.J. Paderewskiego w Kąśnej Dolnej
Panorama Tuchowa z widokiem na Bazylikę Mniejszą pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny
Pałac Janowice w Janowicach k. Zakliczyna
Zawilec Gajowy, KokoryczPark Krajobrazowy Pasma Brzanki

baner top pomoc osobom niepelnosprawnym

baner top geodezja

baner top internetowa rezerwacja wizyt wtk

Monitoring Powodziowy Powiatu Tarnowskiego

Dzikie smaki w interpretacji kulinarnej młodych adeptów gastronomii

dzikie smaki rel 2018 miniW Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach odbyła się czwarta edycja konkursu gastronomicznego „Dzikie Smaki”. Tegoroczna edycja została zatytułowana „Schab z dzika  po myśliwsku”.


Organizatorzy konkursu pozyskali sponsorów, którzy ufundowali nagrody cenne nagrody. Firma Friskas dla każdego uczestnika ufundowała komplety noży oraz nagrodę główną w postaci kompletu profesjonalnych noży, firma Chochołowskie Termy ufundowała dla pierwszych  trzech miejsc  darmowe karnety dla całej klasy  na wstęp do term, zaś firma Prymat ufundowała zestawy przypraw dla każdego uczestnika konkursu.

dzikie smaki rel 2018 1
Patronatem merytorycznym konkurs objęty został przez Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników. W trakcie trwania konkursu - dla nauczycieli, uczestników konkursu oraz uczniów ZSOiZ został zorganizowany pokaz kulinarny sponsorowany przez firmę gastronomiczną Hendi.

dzikie smaki rel 2018 2
Do rywalizacji stanęło 13 szkół gastronomicznych  z południa Polski, od Krościenka nad Dunajcem przez Tarnów,  Bochnię i Kraków. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potrawy z ze schabu z dzika. Surowiec do ćwiczeń jak i do wykonania potraw konkursowych dostarczyły koła łowieckie z terenu małopolski. Na wykonanie zadania mieli określony czas, a ich pracy bacznie przyglądało się wykwalifikowane jury.

dzikie smaki rel 2018 3
Młodzi adepci sztuki kulinarnej oceniani byli przez dwie grupy ekspertów: techniczną - oceniającą proces przygotowania potrawy, oraz degustacyjną - oceniającą smak dania. Zdaniem przedstawicieli jury, uczestnicy konkursu zmierzyli się z naprawdę ciężkim zadaniem, gdyż dziczyzna to tzw. „trudny surowiec”. Jury degustacyjne i techniczne było pod wrażeniem przygotowania uczestników oraz proponowanych dań.

dzikie smaki rel 2018 4
Wyniki konkursu przedstawiły się następująco:
- I miejsce - Wirginia Iżykowska (Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach), opiekun: Edyta Szwalec;
- II miejsce - Arkadiusz Ujma (Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie), opiekun: Anna Kuć;
- III miejsce - Malwina Piątek (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Tuchowie), opiekunowie: Sylwia Stanuch-Osysko, Joanna Piórkowska;
- wyróżnienie - Krzysztof Kulig (Zespół Szkół Nr 3 Technikum Nr 33 z Bochni), opiekun: Aneta Wojcieszek.

dzikie smaki rel 2018 5
Nagrody zwycięzcom i wyróżnionym wręczał między innymi Wicestarosta Tarnowski Zbigniew Karciński, który podkreśli również wysoki poziom zmagań konkursowych oraz profesjonalną organizację przedsięwzięcia.

Relacja filmowa z tego wydarzenia dostępna jest na stronie internetowej organizatora - tutaj.  

Tłumacz Google

baner bottom 01 bip

baner bottom 01 infocar

centrum paderewskiego kasna dolna

toikiwop

strefa przedsiebiorcy

dwdjt