dzisiaj jest: 28 marca 2024 r.   ::    imieniny: Aniela, Sykstus, Joanna

ikona facebookikona youtubeikona tłumacz języka migowegoikona login

Zawilec Gajowy, Kokorycz
Dwór I.J. Paderewskiego w Kąśnej Dolnej
Panorama Tuchowa z widokiem na Bazylikę Mniejszą pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny
Pałac Janowice w Janowicach k. Zakliczyna
Zawilec Gajowy, KokoryczPark Krajobrazowy Pasma Brzanki

baner top pomoc osobom niepelnosprawnym

baner top geodezja

baner top internetowa rezerwacja wizyt wtk

Monitoring Powodziowy Powiatu Tarnowskiego

Kulinarne zmagania młodych kucharzy w ZSOiZ w Ciężkowicach

dzikie smaki 2019 miniW Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. I. J. Paderewskiego w Ciężkowicach odbyła się piąta edycja konkursu gastronomicznego „Dzikie smaki”. W tej edycji tematem przewodnim konkursu była sarnina. Głównym założeniem konkursu jest doskonalenie umiejętności kulinarnych wśród uczniów, jak również promocja kuchni staropolskiej w oparciu o dziczyznę.

Dzięki współpracy z Polskim Związkiem Łowieckim, a szczególnie Klubu Kolekcjonera, który dostarcza surowiec, przyszli kucharze w ciągu 120 minut przygotowywali „gulasz z sarny po myśliwsku”. Prace adeptów sztuki kulinarnej oceniały dwie komisje. Pierwsza komisja - techniczna, czuwała nad prawidłowością i fachowością sporządzanych potraw. Tworzyli ją doświadczeni i znani w branży kucharze pod przewodnictwem Jana Filpczyka, szefa kuchni Hotel Kopieniec Fizjo-Med SPA Zakopane. Druga komisja - degustacyjna, koncentrowała swoją uwagę przede wszystkim na smaku potraw. Do punktacji wliczano także innowacyjność podania, zastosowane składniki i dekorację. Młodzi kucharze musieli również zaprezentować swoje dania. Komisji tej przewodniczył Krzysztof Domarecki, przedstawiciel Chochołowskie Termy.

dzikie smaki 2019 1

Wśród kilkunastu rodzajów gulaszów najlepszym pod kątem przygotowania potrawy, jak i smaku, okazał się „grzybowy gulasz z sarniny z musem z pasternaka, podany z pikantnym ajwarem, chrupiącą kulką ziemniaczaną i pianą jałowcowo-jabłkową”, przyrządzony przez Izabelę Święszek pod opieką Aliny Augustyn z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Miejsce drugie przypadło Dominice Dzidek z Zespołu Szkół w Zatorze pod opieką Ewy Frączek. Miejsce trzecie wywalczyła reprezentantka gospodarzy - Katarzyna Nowak pod opieką Renaty Kiełbasy.

dzikie smaki 2019 2

Gościem specjalnym uroczystości wręczenia nagród w konkursie była Barbara Nowak, Małopolski Kurator Oświaty, która zauważyła: - Z jednej strony uczniowie pokazują swoje talenty, pokazują swoje umiejętności, z drugiej strony pracodawcy szukają nowych pomysłów i ludzi z pomysłami. Mają możliwość popatrzeć kogo mogliby w przyszłości zatrudnić. Bardzo często jest tak, że organizują staże. Nareszcie szkoły są powiązane z rynkiem pracy. Mam nadzieję, iż tego typu imprezy będą się odbywać w każdej branży.

dzikie smaki 2019 3

Dyrektor ZSOiZ, Józef Parys podkreśla, iż ranga konkursu z roku na rok rośnie. - „Dzikie smaki” to konkurs o zasięgu wojewódzkim, który jest jednym z najważniejszych przedsięwzięć, w jakie zaangażowana jest nasza szkoła - dodaje.

Organizatorami konkursu były następujące instytucje: Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach, Klub Kolekcjonera Okręg Tarnów, Starostwo Powiatowe w Tarnowie, Urząd Miejski w Ciężkowicach, Muzeum Przyrodnicze im. Krystyny i Włodzimierza Tomków w Ciężkowicach, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Tłumacz Google

baner bottom 01 bip

baner bottom 01 infocar

centrum paderewskiego kasna dolna

toikiwop

strefa przedsiebiorcy

dwdjt