Kulinarne zmagania młodych kucharzy w ZSOiZ w Ciężkowicach

  • Drukuj

dzikie smaki 2019 miniW Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. I. J. Paderewskiego w Ciężkowicach odbyła się piąta edycja konkursu gastronomicznego „Dzikie smaki”. W tej edycji tematem przewodnim konkursu była sarnina. Głównym założeniem konkursu jest doskonalenie umiejętności kulinarnych wśród uczniów, jak również promocja kuchni staropolskiej w oparciu o dziczyznę.

Dzięki współpracy z Polskim Związkiem Łowieckim, a szczególnie Klubu Kolekcjonera, który dostarcza surowiec, przyszli kucharze w ciągu 120 minut przygotowywali „gulasz z sarny po myśliwsku”. Prace adeptów sztuki kulinarnej oceniały dwie komisje. Pierwsza komisja - techniczna, czuwała nad prawidłowością i fachowością sporządzanych potraw. Tworzyli ją doświadczeni i znani w branży kucharze pod przewodnictwem Jana Filpczyka, szefa kuchni Hotel Kopieniec Fizjo-Med SPA Zakopane. Druga komisja - degustacyjna, koncentrowała swoją uwagę przede wszystkim na smaku potraw. Do punktacji wliczano także innowacyjność podania, zastosowane składniki i dekorację. Młodzi kucharze musieli również zaprezentować swoje dania. Komisji tej przewodniczył Krzysztof Domarecki, przedstawiciel Chochołowskie Termy.

dzikie smaki 2019 1

Wśród kilkunastu rodzajów gulaszów najlepszym pod kątem przygotowania potrawy, jak i smaku, okazał się „grzybowy gulasz z sarniny z musem z pasternaka, podany z pikantnym ajwarem, chrupiącą kulką ziemniaczaną i pianą jałowcowo-jabłkową”, przyrządzony przez Izabelę Święszek pod opieką Aliny Augustyn z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Miejsce drugie przypadło Dominice Dzidek z Zespołu Szkół w Zatorze pod opieką Ewy Frączek. Miejsce trzecie wywalczyła reprezentantka gospodarzy - Katarzyna Nowak pod opieką Renaty Kiełbasy.

dzikie smaki 2019 2

Gościem specjalnym uroczystości wręczenia nagród w konkursie była Barbara Nowak, Małopolski Kurator Oświaty, która zauważyła: - Z jednej strony uczniowie pokazują swoje talenty, pokazują swoje umiejętności, z drugiej strony pracodawcy szukają nowych pomysłów i ludzi z pomysłami. Mają możliwość popatrzeć kogo mogliby w przyszłości zatrudnić. Bardzo często jest tak, że organizują staże. Nareszcie szkoły są powiązane z rynkiem pracy. Mam nadzieję, iż tego typu imprezy będą się odbywać w każdej branży.

dzikie smaki 2019 3

Dyrektor ZSOiZ, Józef Parys podkreśla, iż ranga konkursu z roku na rok rośnie. - „Dzikie smaki” to konkurs o zasięgu wojewódzkim, który jest jednym z najważniejszych przedsięwzięć, w jakie zaangażowana jest nasza szkoła - dodaje.

Organizatorami konkursu były następujące instytucje: Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach, Klub Kolekcjonera Okręg Tarnów, Starostwo Powiatowe w Tarnowie, Urząd Miejski w Ciężkowicach, Muzeum Przyrodnicze im. Krystyny i Włodzimierza Tomków w Ciężkowicach, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.