W Zespole Szkół Licealnych i Technicznych im. Jana Pawła II w Wojniczu odbył się VII Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych, który zgromadził najlepszych uczniów szkół gastronomicznych z terenu Województwa Małopolskiego. Uczestnicy pokazali swoje umiejętności teoretyczne i praktyczne w temacie „Tradycyjne potrawy na małopolskim stole” .
Organizatorami konkursu było Samorządowe Centrum Edukacji i Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu. Konkursowi patronował Starosta Tarnowski Roman Łucarz.
Organizację konkursu wsparło Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Obradom jury przewodniczył Wojciech Wołosowski.
Gościem konkursu był także Tomasz Latocha, przedstawiciel Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Krakowie. Agencja ufundowała nagrody i puchary dla laureatów konkursowych zmagań.
W czasie gdy młodzież prezentowała swoje umiejętności teoretyczne na testach i praktyczne w przygotowaniu małopolskiego stołu do podania potraw tradycyjnych, nauczyciele spotkali się na warsztatach doskonalących swoją wiedzę z zakresu promocji produktu regionalnego, które prowadził Tomasz Latocha. Tematyką warsztatów były „Procedury certyfikowania i promocji produktów w ramach krajowych i wspólnotowych systemów jakości żywności oraz działań związanych z ich promocją”.
Wyniki konkursu w pracy zespołowej:
I miejsce - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Brzesku (Katarzyna Mrożek, Katarzyna Białka)
II miejsce - Zespól Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu (Kamil Kalinowski, Michał Majzner)
III miejsce - Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach (Sylwia Chrapusta, Justyna Lisik)
IV miejsce - Zespół Szkół Zawodowych w Grybowie (Anna Siedlarz, Beata Rzepiela)
V miejsce - Zespół Szkół Nr 1 w Nowym Sączu (Kinga Łaś, Iwona Nowogórska)
Nagrodą za najlepiej napisany test wyróżniony został Kamil Kalinowski z ZSLiT w Wojniczu
Ze strony ZSLiT w Wojniczu odpowiedzialne za organizację wydarzenia były nauczycielki przedmiotów zawodowych: Celina Pacyna, Ewa Tracz i Anna Węgrzyn.