dzisiaj jest: 4 maja 2024 r.   ::    imieniny: Florian, Malwina, Monika

ikona facebookikona youtubeikona tłumacz języka migowegoikona login

Zawilec Gajowy, Kokorycz
Dwór I.J. Paderewskiego w Kąśnej Dolnej
Panorama Tuchowa z widokiem na Bazylikę Mniejszą pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny
Pałac Janowice w Janowicach k. Zakliczyna
Zawilec Gajowy, KokoryczPark Krajobrazowy Pasma Brzanki

baner top pomoc osobom niepelnosprawnym

baner top geodezja

baner top internetowa rezerwacja wizyt wtk

Monitoring Powodziowy Powiatu Tarnowskiego

Seminarium z okazji Światowego Dnia Zdrowia

konferencja bezpieczenstwa zdrowia miniRokrocznie 7 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia. Jest to święto ustanowione przez Światową Organizację Zdrowia, która co roku wybiera priorytetowy obszar ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego. W bieżącym roku tematem przewodnim tego dnia jest „Bezpieczeństwo żywności. Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym”.

Tematyka bezpieczeństwa żywności oraz zdrowego odżywania w dzisiejszych czasach przewija się na każdym kroku. Internet umożliwia nam dostęp do wszelkiego rodzaju artykułów, możemy poszerzać swoją wiedzę. Czy jednak na pewno wiemy wszystko na temat tak istotnego pojęcia jak bezpieczeństwo żywności? Jakie produkty wybierać? Czy mamy świadomość jakie efekty mogą dać nasze wybory w przyszłości?

konferencja bezpieczenstwa zdrowia 1
Na między innymi te pytania próbowali udzielić odpowiedzi prelegenci i uczestnicy seminarium „Bezpieczeństwo żywności. Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym”, które odbyło się w Starostwie Powiatowym w Tarnowie, z okazji Światowego Dnia Zdrowia. W programie seminarium znalazły się wystąpienia: „Bezpieczeństwo żywności a świadomość konsumencka”, przygotowane przez Danutę Litwin-Żywiec (Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Tarnowie); „Paczka od rolnika - inicjatywa wspierana przez Stowarzyszenie Grupa Odrolnika”, wygłoszone przez Jana Czaję (Grupa Odrolnika); oraz „Nasiona roslin strączkowych w diecie - zdrowa żywność czy produkty tradycyjne” - prelekcja Adama Gancarka (Gospodarstwo Agroturystyczne Chatka Włóczykija w Jamnej).

konferencja bezpieczenstwa zdrowia 2

Dietetycy z Naturhouse - Kinga Niedośpiał oraz Klaudia Kalisz przeprowadziły warsztaty żywieniowe. Swoje prezetacje przygotowali również uczniowie klas gastronomicznych szkół ponadgimnazjalnych Powiatu Tarnowskiego. Całość uświetnił występ artystyczny uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej w Woli Rzędzińskiej.

konferencja bezpieczenstwa zdrowia 3

Starosta Tarnowski Roman Łucarz, otwierając konferencję zauważył: - Jedzenie jest częścią naszego życia, w związku z tym powinno dostarczać nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale i przyjemności. Wybór właściwych produktów  w codziennej diecie ma ogromne znaczenie dla zapewnienia nam oraz naszym dzieciom zdrowia, energii życiowej i dobrego funkcjonowania. Rozważając zakup wszelkich świeżych, nieprzetworzonych produktów, pamiętajmy przede wszystkim o tym, aby wybierać te, które pochodzą z pewnych źródeł.

konferencja bezpieczenstwa zdrowia 4

- Prawidłowe odżywianie ważne jest przede wszystkim u dzieci i młodzieży dorastającej. Te grupy znajdują się bowiem w okresie intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego, a co za tym idzie wykazują zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze - podsumował Starosta.

konferencja bezpieczenstwa zdrowia 5
Seminarium zorganizował Zespół do Spraw Zdrowia i Polityki Społecznej Starostwa Powiatowego w Tarnowie. Zgromadziło ono 108 uczestników.

konferencja bezpieczenstwa zdrowia 6

Tłumacz Google

baner bottom 01 bip

baner bottom 01 infocar

centrum paderewskiego kasna dolna

toikiwop

strefa przedsiebiorcy

dwdjt